keskiviikko 8. huhtikuuta 2009

Kuuma !

Rutiinit alkaa jo Mengon koululla ja Kampalassa yleensäkin löytymään. Kahdeksan aikoihin painan torkkua muutamaan otteeseen ennen hampaiden pesua ja aamiaista. Oon aina inhonnu Weetabix mainoksia ja sen takia karttanu niitä, mut Weetabixit on hullun hyviä makumaitojen kans. Koululla sit yheksältä ensimmäinen tunti on heräilyä, ja kirjottelen yleensä jotain olevinaan tärkeän näkösenä paperille, hyvä kun kukaan ei ymmärrä suomea niin voi rauhassa kirjotella ja väittää sit kouluhommiks. Onneks nää Ugandalaiset toimintaterapian opiskelijatkaan ei oo mitään kovin ahkeria ja nekin haukottelee suureen ääneen aina aamusin. Kunhan hiukan heräillään ni yleensä keskustellaan joku tunti suomen ja ugandan eroista ja yhtäläisyyksistä; opiskelusta, koulutuksesta, perheen perustamisesta, liikenteestä, toimintaterapiasta jne. Sit on pari tuntia yleensä luokissa, tarkkaillen, auttaen, arvioiden jne. Oon tehny täällä paikallisen alkuarvioinnin kahdelle asiakkaalle ja suunnitellu ja alkanu toteuttaa niille terapiaa, mut pääasiallisesti pitäs tarkkailla lasten ympäristöä ja kuinka se vaikuttaa heidän hyvinvointiin ja toimintakykyyn. Perus kouluhommia.

Luokissa hengailun välillä on teehetki. Yhden aikaan oppilaat menee lounaalle toisiaan avustaen. Yhteishenki on muutenkin koululla aika korkealla. Oppilaat auttaa toisiaan aamuisin aamutoimissa, päivällä luokissa työskennellessä, ruokailuissa kykenevät tarjoilee kykenemättömille ja välillä työnnetään pyörätuolissa toisiaan vessaan. Omat kainalosauvat saa hyvin asetettua pyörätuolin kahvoihin ja pyörätuoli antaa tarpeeks tukea, joten et omia sauvojasi tarttee. Lounaan jälkeen oppilailla on välitunti ja työntekijöillä lounas. Oman lounaan jälkeen yleensä lapsia valuu terapiatilaan ja lelukaappi ammottaa tyhjyyttään. Suurin osa lapsista häädetään ulos tilasta, mut terapialapset saa jäädä leikkimään. Eilen rakensin toisen mun asiakkaan kanssa palikoista morotrcarin ja se oli hauskaa. Tällä pojalla on CP-vamma ja kaikki raajat hiukan spastisia eli jähmeitä. Harjoiteltiin siinä rakennellessa käsien yhteistyötä ja hyvin se lähti käyntiin, mut vähän häntä tais turhauttaa välillä oikeen käden kömpelyys ja palikoitten lenteleminen. Työpäivät loppuu siinä neljän ja kuuden välillä, vähän miten jaksaa. Tänään meni puol kuuteen ja täydessä touhussa.

Noiden ugandalaisten opiskelijoiden kanssa on ollu varsin viihtyisää ja rentoa. Kennethin kans oon ollu eniten tekemisissä. Se laitto mut ensimmäisellä viikolla kirjottamaan tavoitteet koko harjoittelulle ja tarkisti ne :D Sen jälkeen sillä on vähä ote löystyny ja yleensä löydän sen nukkumasta jostain nurkasta. Täällä on kaikki muuten kovia nukkumaan. Aina laitetaan pitkäks kunhan on vaan mahdollista ! Niin Kenny on rento Manchesrter United fani. Niinku Ashrefkin, keskimmäinen. Asterf on ehdolla johonkin kouluvaltuustoon ja annoin sille vinkkejä ku se suunnitteli omaa flaijeria jaettavaks. Kolmas jäbä on muslimi, Juma ja hän rukoilee aina oven takana ! Juma on muutenkin tunnollisin opiskelija meistä kaikista ja tekee ihan hullunlailla töitä. Muutenkin näillä on täällä paljon rankempia harjotteluja kun suomessa on totuttu. Neljän viikon aikana jokaiselle on asetettu tavoitteeks 15 asiakasta, mikä on mun mielestä aika kohtuuttomasti. Ite ajattelin pärjätä näillä kahdella. Tänään olis tarkotus mennä noiden koululle kattomaan Championsh Liigaa.

Vaihdoin hostellia viikon alusta ja nyt asun vaiheeks yksikseni. Varsin mukavaa vaihtelua ja virkistävää olla yksikseen illat ja käydä rauassa keskustassa, eikä tarttee mennä muiden mukana. Nyt pääsiäis viikonlopuks ollaan menossa porukalla Jinjaan, mikä on Ugandan kakkos kaupunki. Jinja ja niilin alkukuohut, joihin on tarkotus mennä koskenlaskuun. Koetan kans ettiä niitä kiipeilymestoja sieltä. Muutenkin Jinjassa on kirjojen mukaan paljon tekemistä. Melomisia ja ratsastuksia jne. Vaikuttaa ok. Auringonlaskut täällä on sanomattakin selviä. Hineitä ja sellasta. Mitäs vielä. Aika on menny kyl mukavalla vauhdilla. Välillä on huonompia päiviä ja välillä parempia sen suhteen. Sellasta.

5 kommenttia:

 1. täälläkin on tänään aurinko, mut ei ehkä niin kuuma kun siellä. Tultiin oskun kanssa eilen outokumpuun. Huomenna on ristiäisjuhlat ja lauantaina lähdetään oskun äitille. mukavia pääsiäispäiviä sinne!

  VastaaPoista
 2. Asbaa Olli!

  Hyvää pääsiäistä!

  t.nikolai

  VastaaPoista
 3. Hei kummipoika!
  On ollut kiva lukea viestejäsi. Hiukan huoletti malariatieto, mutta hyvin olet siitä vironnut. Pidäpä itsestäsi hyvää huolta ja kerää kokemuksia.
  Turun kummitäti

  VastaaPoista
 4. Äitianonyymi täällä. Nyt on piiitkäperjantai ja tulee talvi. Ilma on sakeana lunta ja pihaa saa taas kolata että pääsee ottaamaan autoa tallista. Suomen kevät on siis tällainen. R ja O sekä P ja R on vaihtelevasti tässä näköpiirissä pääsiäisen vietossa. Voi hyvin siellä elämän koskissa...äläkä putoo korkeelta kovalle jos kiipeilet...äiti si

  VastaaPoista
 5. olli viettää elämää! ja kai se tekstari oli sulta heh. tosihienoi kuvii kans! saat näyttää loputki sit. huomen tulee pääsiäis kukko munimaan munia hattuun, kerro tuliko se käymään siellä kans

  emil

  VastaaPoista