maanantai 20. huhtikuuta 2009

Korruptiota ja muita kommelluksia

Olin tulossa viime viikon tiistaina kahdeksan aikoihin takas hostellille kaupungilta ku jäin tuohon hostellin edestä kulevalle tielle ottamaan valokuvia ohikiitävistä autoista ja ihmisten silhueteistä autojen valoissa. Siirryin ojanpenkalle ja kävin kyykkyyn vision saatuani. Ehdin muutaman valokuvan ottaa ja asettaa kaikki säädöt kohdilleen ku ohi kävelee 10 hengen poliisipartio aseet olalla. Olin just nostamassa kameran silmälle ku viimenen herroista huomas mut kyykkimässä siinä ja huus jotain lugandaks. No tervehdin takasin iloisesti vielä luullessani ettei tässä nyt mitään kummempaa, valokuvia vaan otellaan. No koko röykkiö poliiseja lähesty yllättävän uhkaavasti ja nousin siinä muina miehinä ylös ja kävelin heitä vastaan.

Milläs asialla sitä täällä?!?! Onko maanomistajan lupa ottaa kuvia?!?! Näytäppä journalistipassi!!! Missä henkkarit!?!?

Häh!?

Niin mitäs varten sitä kyykitään tuolla varjossa?!?! Kenelles otat noita kuvia?!?!

Ihan itelleni huvikseen otan kuvia, ja en kyllä tienny et se olis laitonta..

Huvikses otat kuvia? Eihän kukaan ota ihan vain huvikseen kuvia! Läheppäs poika mukaan ni mennään asemalle tekemään selvitys koko hommasta..

No eihän siinä kymmentä poliisia vastaan paljoa ollu sanomista. Ja eihän me mihinkään asemalle oltu menossa vaan syrjäkujalle hiukan keskustelemaan. Poliisit tutki mun koko laukun ja kattelivat kameraa ja toista objektiivia melko pitkään. Pyytelin anteeks minkä ehdin ja sanoin ettei ollu tarkotus mitenkään salaa kuvata ketään ja autothan mua kiinnostaa ! Seuraavassa hetkessä kuulin, että oon pidätetty ja poliisipäällikkö otti puhelimen ja soitti partioauton hakemaan. Onneks olin lukenu madventuresin kirjan joku vuos sitten ja muistin sieltä tositarinoita korruptiosta, ja tiesin, et Uganda on myös suhteellisen korruptoitunu. Muistin, ettei lahjusten antamista saa suoraan ehdottaa kun siitä seuraa vain syyte lahjonnasta. Kysyin sit, että mitä vaihtoehtoja tässä nyt olis ku ei huvittas selliin mennä yöks? Tai voisko poliisisedät ystävällisesti kirjottaa sakkolapun minkä kävisin huomenna maksamassa. 15 min keskustelun jälkeen poliisipäällikkö sit sano vihdoin et jos annan jonkun pienen lahjan niin eiköhän se sit olis siinä. Kavoin kaikki setelit mitä taskusta löysin ja annoin et tuossa on kaikki vähä mitä opiskelijalta löytyy eli noin 35000 shillinkiä. VAIN 35000!?!?! NO ANNAS LASKEN....

Onneks tuo noin 12 euroo riitti koko jengille. Ja onneks herrat ei tajunnu mun suoraa vittuilua takas, kun olin antamassa 20 senttiä tippiä vielä taskun pohjalta. Ja onneks eivät ottaneet kameraa ja objektiiveja.. ja onneks oon hengissä! Vielä hengen edestä ei pelottanu mut kamera niitä kovasti kiinnosti. Ja kuvat piti piru vie poistaa. Oma vikahan se oli kun pimeällä liikkumisesta varoteltiin, mutta en kyllä uskonu että ensimmäinen vaara on liikkuvapoliisi.

Keskiviikko tais olla melko tavallinen työpäivä ja torstaina lintsasin vähä kun yöllä oli sen verran huono olo, etten saanu kunnolla nukutuks. Perjantaina sit oli viimenen päivä tuolla kehitysvammaisten lasten koululla. Päivä meni mukavasti, vein opettajille munffinsseja ja jouduin pitämään puheen opettajienhuoneessa. Opetin iltapäivästä kykeneville oppilaille pesistä ja pelattiinki hiukan mukautetuilla säännöillä. Kenttä tehtiin kuivuneista banaanipuun, tai mikä se palmu onkaan, lehdistä ja hauskaa oli. Perjantai iltana käytiin sit kansallisteatterissa.

To love is to die näytelmää en kyllä suosittele kovinkaan monelle. Se oli suhteettoman huono, mut hienoimpia kulttuurikokemuksia silti. Ensimmäinen puoliaika oli itse näytelmä. Näytelmä kerto kuninkaasta, joka oli menossa naimisiin. Tuleva kuningatar oli taas rakastunu kuitenkin kuninkaan parhaaseen ystävään, pääministeriin, joka taas oli rakastunu kuninkaan siskoon. Lopuks prinsessaa lukuunottamatta kaikki kuoli? Toisella puoliajalla tuli vaan playback lauluesityksiä toinen toisensa perään. Viikonloppu taas meni varsin rauhallisesti edelliseen nähden. Kiertelin Kampalan nähtävyyksiä ja sunnuntaina poltin taas pohkeet auringossa. Sunnuntai oli hiton kuuma, jotain satanelkyt astetta !

Nyt kuluva viikko menee Nsambyan sairaalassa fysioterapian vastaanotolla. Viikon päästä pitäs olla sit jo Keniassa, jossa menee ensimmäinen viikko jollain intensiivikurssilla ja toinen lomaviikko Keniaa kierrellen. Jotain perus safareita jne. Onko Suomessa jo kesä?

6 kommenttia:

 1. voi sua siellä. oothan varovainen ettei mitään satu pahempia. Onneksi eivät tosiaan kameraa ottaneet, 12 euroa on kuitenkin verrattaen vähän...

  Ei vielä ihan kesä täällä. Lunta on vielä maassa ja aika viileää, mut aurinko paistaa kuitenkin paljon ja kirkkaasti. reilu viikko vielä aikaa lumien sulaa niin olis sit vihreä vappu.

  elo ennallaan jyväskylässä. mulla harjoittelua, oskulla järjestötoimintaa ja kansalaistottelemattomuutta. Saatan olla helsingissä just käymässä niillä main kun tuut suomeen...

  VastaaPoista
 2. AITINIMETÖN täällä kertoo ettei oo outokummussakaan kesä vaikka joutsenia jo joitakin bongattu kulkiessa. talvirenkaat on autossa mut onneks kesärajoitukset, silti oon nyt ylinopeussakoilta välttynyt, muita sakkoja oon saanut eikä tullut mieleen tyttöpoliisille päiväsaikaan sokkarin parkissa kymppiä tarjota.

  pysy nyt loppuaika päiväliikenteessä jookos...
  syd. ja rakk.terv. äiti

  VastaaPoista
 3. Hikoilin lukiessa tätä! HUH, hyvää perspektiiviä taas, ihme meininki. toiv. ei lähteny mitään kymppiotoksia kamerasta. kiva että selvisit ehjin kääröin..

  Helsingissä aurinkoa jep, mut tuulee sikana. ei kesä.. huomiseks luvattu +14 astetta eli vähän enemmän mihin oot siellä ehkä tottunu. ehe

  Safariraportti on kyllä mun odotuslistan kärjessä!! (heti päivärahojen jälkeen ;- ) ))

  t.nikoali

  VastaaPoista
 4. ... niin eihän kukaan ota huvikseen kuvia, outo oot :) hengissä, hienoa! uhmasin talvea ja ostin parvekkeelle jo ekat orvokit, yöksi pääsevät sisätiloihin.eli mieli ainakin jo kesässä. semppu

  VastaaPoista
 5. Kummipojalle tiedoksi, että Turussa on KESÄ! Sinivuokot ja valkosetkin kukkivat jo, mutta muuten ei vielä kunnon vihreää.

  Terveisin Kummitäti

  VastaaPoista
 6. Hei
  Olli terve tuloa kerhoon.Nyt sinäkin sait kokea, miltä tuntuu kun oikeasti PELOTTAA. Eikö osaa olla Ugandan poliisi aika ikävä. Heillä taitaa olla jokin erikoinen pelko tuota kuvausta ja kameroita kohtaan tai sitten vain muuten haluavat muzungoja kovistella tai yksinkertaisesti varastaa kameran ja myydä eteenpäin. Minulta eivät ottaneet rahaa vaikka tarjosin, kuvat piti tuhota ja rukoilla armoa pyssyn sojottaessa kohti. Sen tapahtuman kyllä muistaa kauan. No pidähän varasi ettei pahemmin käy. Ugandan vakila ei mitenkään houkuta. Ilmoitelkaahan aina toisillenne kun lähdette liikkelle ja mielellään ei yksin liikuisi ainakaan iltaisin.
  Terveisin Tarja

  VastaaPoista