torstai 2. huhtikuuta 2009

Kampaa lasta !!

Se mikä Kampalassa aiemmin vihastutti niin nyt se ihastuttaa. Nimittäin ruuhkat. Aamuinen mopotaksikyyti on niin hienoo ja tarkkaa ajoa. Kadut on täynnä matatuja, henkilöautoja mottorpipyöriä, polkupyöriä, jalankulkijoita, liikennepoliiseja ja kaiken keskellä oon mie, bodabodan tarakalla. Kaikista nössöimmän näköset kuskit ajaa kaikista villeimmin. Mulla on ollu vaan nössön näkösiä kuskeja! Joka kerta ihmettelen uudelleen miten ihmeessä sen ruuhkan läpi pääsee pujottelemaan kevarilla ja niin ketterästi. Parinkymmenen metrin suoralla kaasu pohjaan ja seuraavaks äkkijarrutus kun joku toinen bodaboda tai matatu kiilaa eteen. Kuski ettii vauhdilla seuraavan ajolinjan ja kaasua. Polvet on pidettävä hyvin kevarin kylkee vasten, ettei ne pahemmin kolahtele ohitettaviin tai vastaantuleviin.

Oon ottanu bodaboda kyydin keskustan taksipuistoon ja sieltä metsästäny matatun kohti Mengon koulua. Taksipuisto on täynnä ihmisiä. Tänään lähdettiin matatulla, jonka sivuovi piti pahempaa ääntä ku Tiitisen pakun ovet. No se ovi sit tippu liitoksista kesken matkan ja jäi roikkumaan auton kylkeen.Onneks oli ruuhkaa, niin ei tarvinnu ajaa edes tien sivuun vaan keskellä tietä saatiin ovi takas liitoksilleen, muttei enää kiinni kuitenkaan. Oliki tuskasen kuuma niin parempiha se on ovi auki ajaa. Ruuhkassa on tätänykyä vielä mukava istuu, kun on jo hiukan tarttunu afrikkalainen letkeys. Mengon koulun rehtori sano kans ekana päivänä, että tulkaa sit aamulla heti ku ruuhkista pääsette. Käytiin tuon rehtori Joyn kanssa hyvät keskustelut ugandalaisten ja suomalaisten aikakäsityksistä. Täällä se on vaan niin mukavaa ku ei turhasta tarttee stressata.

Koululla on ollu tähän asti ja varmaan vielä jatkossaki tulee olemaan hyvin opettavaisia ja mukavia päiviä. Ugandassa on kaks kehtiysvammaisille lapsille tarkotettua koulua ja tässä koulussa on vaan 120 oppilasta ja vaikka toinen oliski huomattavasti isompi, niin silti kehitysvammasista lapsista suurin osa jää ilman mitään opetusta. CP-vammasia lapsia on paljon ja kaikkia sen eri muotoja. Autismia, hydro- ja microkefalusta (kirjotus oikeinko), downin syndroomaa, onnettomuuksissa vammautuneita, kaikennäköistä kehityshäiriötä, hyvin sekalainen porukka. Mut lapset on lapsia ja hyvin iloisia nähdessään valkoihoisen ja poseeraa mielellään valokuvissa. Toisilla on aivan liian isoja pyörätuoleja heidän kokoonsa nähden ja toisten pyörätuolit on taas tavattoman vanhoja ja hankalia käyttää. Henkilökohtasina avustajina toimii luokkakaverit. Muuan liikuttava parivaljakko on viilettäny siellä koulun mukulakivetyksellä; pyörätuolissa istuu CP-vammainen poika ja tuolia työntää toinen poika, joka pysyy pystyssä vaan ottamalla tukea pyörätuolista. Lapset auttaa koululla toisiaan ja mikäli pystyt vähääkään kävelemään ni mielellään työnnätki toisen tuolia. Alamäessä molemmat saa niin hyvät kyydit.

Koulun yhteydessä toimii myös Sports Out Reach ministeriö, jonka toimintaan tutustuttiin myös maanantaina. Ministeriön toimii neljässä Kampalan suurimmista slummeista ja toimittaa sinne ruokatarjoilua ja opetusta jalkapalloilun kautta. Ministeriöllä on myös oma jalkapallojoukkue ja lupauduin niiden treeneihin ennenku kuulin et niillä on päivittäin treenit ja entinen maajoukkuevalmentaja pitämässä puikkoja ! Aamulla sit oli treenit ja ei se tosiaan mitään sunnuntaijalkapalloiluu matoskan kentällä ollu, niinku luulin aluks. Kävi ilmi sit et alunperin ne oliki ihan perus jalkapallojoukkue, joka lähti mukaan tähän kehitystyöhön. Mut jaksoin koko treenit läpi vaikka loppupeleissä hiukan oli voimat lopussa. Iltapäivästä lähdettiin ministeriön mukana Nateete-slummiin. Siellä oli toiminnassa paikallinen ”koulu”, joka toimi jonkun tyypin olohuoneessa ja lapset istu lattialla pulpetteina penkit. Paikalle oli kerätty lapsia, jotka ei syystä tai toisesta käy koulua ja ne tulee opiskelemaan ikeskipäivästä ja saa päivän päätteeks ruoan. Ruoka onkin hyvä motivaatio opintoihin. Opetin luokassa numeroita englanniks ykkösestä kymppiin ja lämmitti sydäntä niiden lasten innokkuus. Joo äiti ja isi, aamulla tuli treeneissä rytmihäiriöitä, mut selvittiin.

Kuvia en nyt taas onnistunu laittamaan ku taa hostellin netti on niin toivottoman paska.

5 kommenttia:

 1. voi rakas, pidä nyt sellasta tahtia yllä että jaksat olla kokemassa sitä kaikkea, varmaanko ne malarian jälkimainingitkin vielä elimistöä stressaa. edelleen lämmintää emosen mieltä, että näet ja huomaat sitä kaikkea ihmisten läsnäoloa ja hyväntekemistä toisilleen siellä kaiken erilaisen elämän keskellä.

  terveiset siis äidiltä, joka on kuntoutuksessa (avantouintia joka päivä, iihanaa)ja jonka toinen kotitehtävä oli hiljentää vauhtia. no, oon oppinut että torstaisin ei tanssi- eikä muita harkkoja ja lyhyehkö hidas lenkki. että semmosta. halauksia ja paljon taas tähtitaivaan kautta lähetettyjä ajatuksia.

  VastaaPoista
 2. voi kun työpäivää piristää nää jutut. Nyt ruokatunnilla kun tän luin niin iltapäivä varmaan sujuu taas iloisemmissa fiiliksissä. Siulle varmaan sopii tuo afrikkalainen aikakäsitys paljon suomalaista paremmin ja muutenkin siun työmatkat taitaa olla aika paljon mielenkiintoisempia kuin oma pyöräilyni räntäsateessa.. :O)

  Vielä muutama tunti töitä, sit rento viikonloppu ja ensi viikolla Outokumpuun.
  reettasisko

  VastaaPoista
 3. Moi seikkailijajäbänen!

  Simo-hyvä että alat olla paranemaan päin! Hulvattomalta kuullostaa toi liikenne, voin vaan kuvitella. Viittaus meidän PASKA***-pakuun nauratti, heh-heh.

  Onko aika mennyt nopeasti? vai sopivasti? Outoa välillä kuvitella että oot siellä sikakaukana. Puhuttiin eilen Anssin kanssa että sun kuvat vois olla vaikka välillä jostain New York Timesistä. LAATUA, QUALITY, KVALITATIV!!!! TOIV. seuraava stoori tuo mukanaan lisää kuvia.

  Täällä aurinkoa, soittelupuuhia ja kesäisestä skedeilystä haaveilua. Nyt viikonlopun viettoon!
  MORDOR!

  t. nimim. Nikkesi(kö?)

  VastaaPoista
 4. siun elämä siellä kuulostaa aika antoisalta ja ihanalta! Täällä paistaa aurinko ja kohta onkin jo pääsiäinen. Turvallisia päiviä sinne! Semppu

  VastaaPoista
 5. GoOD ! ! aika on menny aika nopeesti ja varmaan viela vauhti tiivistyy tas hehee ! oon taalla katellu parikertaa et olis kiva kurbi ;0

  kuvat jee paljon kuvataavaa,.,

  terve semppu kans huipuu!

  /olli

  VastaaPoista