tiistai 24. maaliskuuta 2009

Malariaa ja muita vitsauksia!

No nyt on kuukausi takana ja malariaparasiittejä veressä ! Eilen illalla tuli ruokailun jälkeen voimaton olo ja kävin ajoissa nukkumaan. Kuitenkaan aamulla ei ollu sen pirteempi fiilis, vaikka tuli nukuttua ihan kunnon unet. Mittasin kuumeen eikä se ollu ku 37,3. Onneks on mukana viis sairaanhoidon opiskelijaa ja kaks valmista sairaanhoitajaa plus farmaseutti keneltä löyty oivallusta ottaa verinäytteet ja testata malaria ja sehän käy helposti ku tässä asutaan iha sairaalan vieressä. Eikä tässä mitää hätää ku malaria on täällä niin yleinen et siihen löytyy hyvät myrkyt myös. Viiden päivän kuuri kiinalaisia tabletteja ja hiukan rennommin jos ottaa ni sen pitäs olla siinä. Harmittaa vaa hiukan ku just olis ollu viikko tuolla Kibuukan koululla harjottelua, mitä oon tässä oottanu, muttei taida nyt onnistua.

Ehdin vain eilise tosiaan olla tuolla koululla, mut muilla kouluilla on sit vierailtu kyllä useemmin. Koulujärjestelmä täällä on yllättävän samanlainen ku Suomessaki. Esikouluun mennään viiden vanhoina ja ykköselle kuuden ikäisenä. Primary school eli ala-aste kestää kuus vuotta samoin kuin Secondary eli yläaste. Primary ja Secondary pitäis olla ilmaisia mut joissain tapauksissa joutuu jo ala-asteella ostamaan koulutarvikkeita ja kustantamaan muutenkin koulunkäyntiä. Asia on erikseen yksityisissä kouluissa, joissa opetuksen laatu voi olla parempaa mut siitä pitää sit teitenkin maksaa. Tarkkoja tilastoja ei ole kuinka monta prosenttia lapsista käy koulua, mutta melko hyvä lukema on vielä secondary kolmoselle saakka molempien sukupuolten osalta. Mut lukemat tippuu yläasteen viimeisillä luokilla, varsinkin tyttöjen osalta, kun tuolloin vanhemmat saattaa naittaa tyttären ja perheen perustaminen tulee ajnakohtaiseksi.

Kun Suomessa puhutaan luokkien suuruuksista ei täällä viitsi edes aloittaa keskustelua. Kibuukan koululla secondary kakkosella on vaivaiset 90 oppilasta eikä ole tavatonta nähdä neljää oppilasta saman pulpetin ääressä, joka ei Suomessa riittäis edes yhdelle oppilaalle. Sanomattakin selvää, ettei opettajan huomio ja apu riitä jokaiselle innokkaalle ja oppilaat tuntuu täällä olevan tosiaan innokkaita. Koulukirjoihin ei ole sen paremmin varaa kuin reppuun tai penaaliin ja kynät käytetään tehokkaasti loppuun. Ainoat koulukirjat löytyy pääsääntöisesti opettajilta, jotka parhaansa mukaan välittää tiedon liitutaulun kautta. Lasit on jätetty pois ikkunoista muutenkin kuin taloudellisista syistä, luokissa on KUUMA! Peltikatto varastoi hyvin auringonlämmön ja se hohkaa sisälle kuumuutta ja koulupuvut on tietenkin pitkälahkeisia ja -hihaisia.

No viikonloppu vierähti Ssese-saarilla kuitenkin suht mukavasti mitään tekemättä. Lähdettiin Mpigistä puolen päivän jälkeen Matatulla kohti Masakaa josta päästiin samalla Matatutaksilla suoraan satamaan, mistä oli tarkotus ottaa lautta saarille. Oltais jouduttu odottelemaan muutama tunti, ellei paikallinen kalastaja olis tullu mainostamaan omaa pikavenettään, jolla pystyy kyydittään meidät vartissa samaan satamaan, mihin lautta olis kyydittänyt meidät tunnissa. Se speedboat oli melko tehoton pikaveneeks, mutta perille päästiin. Mopotaksin tarakalle ja tunnissa perille. Oli mukava nähdä vaihteeks vettä. Perillä sit otettiin muutamat voitonoluet ja viikonloppu vahvistettiin rusketusrajoja. Uimaan olis tehny mieli mut rannan oli vallannu Bilhardzia enkä halunnu moisia matoja malarinaparasiittejen lisäks mun kehoon, tosin malariasta ei ollu vielä tietoa tuolloin. Lauantaina vuokrattiin sit kevarit leirinnästä ja lähdettiin ajamaan saarta ympäri ! Olihan siinä hiuka enemmän tehoja ku vanhassa Honda Monkeyssä ja ku vauhtiin pääs ni ei meinannu saada pysäytettyä :D Pari tuntia meni nopeesti ja aluks oli hankala hahmottaa vasemmanpuoleista liikennettä, mut onneks ei saarella suurempaa ruuhkaa ollut. Hirvikolareilta vältyttiin, mut apinakolari oli suht lähellä ! Tuuletin ensimmäistä apinaa ja se jäi ojanpientareelle ihmettelemään.

Tulomatka tultiin eri kautta takas. Lautalla ensin Entebbeen, missä on tuo lentokenttä ja siitä Matatu Kampalaan. Käytiin kampalassa syömässä ja lähdettiin metsästämään sit Matatua takas Mpigiin. Saavuttiin uuteen taksipuistoon ja ai että mikä paikka ! Valkoisia 14 penkkisiä Hiaceja sinisillä raidoilla vierei vieressä satoja jopa tuhansia. Hirmunen meteli ja pakokaasu. Kunhan valkoihonen turistilauma hokasttiin nii johan siinä oli parisenkymmentä kuskia kyselemässä, että mihinkäs sitä mennään. Mpigi, Mpigi ja follow me, follow me ! Siinä ei näyttänyt aluks olevan mitään logiikkaa, miten ne taksit oli parkkeerattu ja todella ihmettelin, miten sieltä kaiken keskeltä pääsee ikinä ulos ja vielä auton kyydillä. Seurattiin vahaa lyhyttä miestä, jolla oli kalastajalakki päässä ja huivi suun edessä ja jotenkin tieto siitä mihinkä ollaan matkalla oli kantautunut jo meidän edellä, kun vastaan juoksi muutamia herroja huudelleen follow me to Mpigi ! Tunnelma taksipuistossa oli muutenkin mahtava. Survottiin itsemme istumaan, ikkunoista tulvi katukauppiaiden käsiä: vesipulloja, pähkinöitä, sanomalehtiä, limpparia, sähkökärpäslätkiä, vesipyssyjä jne. Ostin pähkinät & sunnuntain sanomat ja lähdettiin liikkeelle varovasti. Auton jokaisella sivulla juoksi herroja, jotka toimi kuskin apusilminä ja se oli ihmeellistä miten sieltä puistosta pujottauduttiin tienpäälle. Kampalasta jäi paremmat fiilikset kuin ensimmäiseltä kerralta.

Laittakaahan kuulumisia,
Malaria-Olli

12 kommenttia:

 1. Very interesting, thanks for sharing!

  VastaaPoista
 2. Voimia ja parane pian!

  Ihan mielettömiä juttuja oot päässyt kokemaan. Mukava lukea ja katsella aurinkoisia kuvia täällä lumisessa ja harmaassa Helsingissä.

  Aloitin tänään harjoittelun lasten ja nuorten tutkimus- ja kuntoutuskodissa Valkeassa talossa Haagassa. Ei ehkä ihan yhtä mielenkiintoista ku sulla, mutta mukavan tuntuista porukkaa sielläkin :)

  Keep up the good work!
  Miia

  VastaaPoista
 3. On aika villiä kuulla oloista siellä. Meillä oli tänä aamuna 15 pakkasta. Aurinkoa meilläkin joka paikassa, mutta hukka viileempää. Kaikki ok. täällä. Vielä puolitoista vikkoa töitä ja sit lähdetään Lappiin hiihteleen.
  Hinaa ittes kuntoon, niin pääset jatkaan seikkailuja.
  iskä

  VastaaPoista
 4. Huh Olli miten hienoja kokemuksia! Et ihan heti unohda sitä matkaa. Mä haluun kans, kysy voiks tulla, vaikka huomenna. Me ollaan täällä vietetty 2v ja 5v synttäreitä apinakakun ja banaanin muotoisen kakun merkeissä viidakkotunnelmissa, eli vähän niinkun sinä siellä. Voi hyvin malariaolli ja parane pian! Hieno että pääset koneelle näin usein. Tuutko mukaan Outokummun uuteen sirkukseen?

  Hilkka

  VastaaPoista
 5. No nyt en malta lopettaa tän blogin selaamista ja kuvien ihastelua. Korkeushyppy on lemppari. Ja ihan nauran täällä kun ajattelen miten oot siellä tuulettanu apinalle.
  Hilkka taas

  VastaaPoista
 6. jihaa ! tuun mielellani mukaan. sano paljon terveisia pojille sinne ja onnitteluja !

  /olli

  VastaaPoista
 7. Mun mielestä tää meni hyvin näin, että luin kertarysyllä kaikki entryt peräkanaan. Ihanan selkeetä ja infoavaa tekstiä kirjotat, tekis mieli lukea hirveesti enemmän. Mulle tuli oikeita kyyneleitä, ku luin vanhemmista entryistä sun äidin ja isän kommentteja, saa kyllä olla ylpeitä pojastaan. Ite oon kans, oon aina tienny, että sulla on kyllä sydän pelkkää kultaa.

  Hirveästi oot jo kokenu kaikkea ja musta tuntuu, että täälä Suomessa heittää kyllä aikaa hukkaan jos ei ikinä koe mitään noin ihmisläheistä kun sinä siellä. Sait muhunkin intoa tehdä jotain sponttaania ja haluan kyllä ottaa selville kaikkia vaihtoehtoja minne mäkin voisin lähteä, terveisin työtön tylsä Viivi.


  Parane pian niin saat jatkaa kokemuksiasi, terkkuja pakkasesta, ystäväsi Viivi.

  Mulle tulee susta mieleen lause "Väistäkää, mulla on kiire elää!"

  VastaaPoista
 8. No vai rakas lapsi, mä täällä yritän sikana uskoo että tuut pian terveeksi ja lähetän viuuuh voima-ajatuksia tuonne pakkastähtitaivaan kautta tulemaan.. Kuulumisista se ehdottoman tärkeä, että Miihku oli eilen lemmikkieläinhoitolassa päivähoidossa ja sitä kehuttiin Niin Reippaaksi ja Ihmeen Hiljaiseksi lapinkoiraksi.. Mä tanssin ja hiihdän vaikka polvesta on kierukka söhlönä, olinko kertonut..Halauksia...äiti

  VastaaPoista
 9. joo kylla alkaa olla jo parempi olo ! hyvin tas kay, oho kumma juttu miihkusta ei voi usko.

  HUIPPUU VIIVI (VUHU) D: ! kiva kuulla susta mut tavallaan harmi et oot tyoton >l mukava kommentti sulta. lammitti mielta ja malaria parani ! taalla ei oo onneks kiire mihinkaa ! ehtii elaa rauhassa, sielulle hyva.

  /olli

  VastaaPoista
 10. hyvä kuulla, että malaria alka olla paranemaan päin. otahan ihan rennosti vaikka onkin paljon kaikkea niin tuut kunnolla kuntoon. Oskulta terveisiä.
  Reetta

  VastaaPoista
 11. Terveisiä Konnevedeltä..kiva lukea sun juttuja sieltä mualimalta. Valokuvat huippuja..elävästä elämästä..
  Malla Suopanki

  VastaaPoista
 12. no hei jestas, että oot sitten vihdoin siellä, minne muistaakseni joskus olit menossakin! siis ti ä ! ja miten kivoja juttuja! ja joo, meidänkin koulusta kaikki Afrikassa hyörähdelleet saivat ainakin yhden malariadiagnoosin kotiinvietäväksi, kauraa siis. terveisiä Sao Paulosta kirjoittaa karoliina, ainiin, ja olen täällä uponnut ihan angolaan, mahtavaa!

  VastaaPoista